Tafel gedekt?

DEEL DIT BERICHT

Waarom gaan we zo graag uit eten? Daar denk ik vaak en veel over na, en laatst viel bij mij het doorslaggevende kwartje. We kwamen binnen, er klonk geen muziek, de zaak was leeg. Juist die stilte maakte dat we ons eigen plekje konden innemen.

30-10-2020

De gastheer was aardig, de wijnkaart mysterieus en de tafel was met zorg gedekt. Wij voelden aan alles dat we niks anders hoefden dan achterover leunen en de avond laten gebeuren. Precies dat maakt het zo heerlijk om een avond uit te zijn. Nu dagen wij jou uit om die onbezorgdheid thuis te creëren. Benodigde ingrediënten: een tafel, opgepoetste glazen, driedelig bestek, flink wat kaarsen en wat achtergrondmuziek. Oh, en genoeg stoelen voor het aantal mensen waarmee je dineert. Neem vervolgens plaats aan je eigen tafel, leun achterover en laat je verrassen door alles wat we wél voor je hebben kunnen doen.

De tafel
Dek de tafel met al je favoriete items, en haal alles uit de kast. Een sjiek tafelkleed, de droogbloemen die ergens in een vaas staan te wachten op een ereplek, een statige kandelaar of juist verschillende kaarsjes. Wellicht vind je het leuk om de sfeer van het restaurant na te bootsen, houd het dan simplistisch en strak.
Het is fijn als alles gelijk op tafel staat, want wij zijn er niet om het een en ander voor je weg te halen of te brengen. Pak voor iedere gang bestek, dit leg je van groot (direct naast het bord) naar klein. Vergeet niet de onmisbare lepel. Pak de borden waar je zelf blij van wordt.
Bij het eten hoort wijn en daarbij horen mooie glazen. Poets ze op tot je jezelf kunt zien, en zet eventueel verschillende glazen voor verschillende kleuren wijn rechts boven het bord. Daarnaast is vast nog plek voor een waterglas. Vergeet geen karaf water neer te zetten, eventueel op smaak gebracht met een schijfje citroen, limoen of gember.

Het licht
De kaarsjes. Tijdens deze herfstdagen mogen wat mij betreft de hele dag al kaarsen branden, in knusse hoekjes, verspreid over tafel. Niet alleen voor het fijne licht, ook voor de welkome warmte. En als je doet alsof je in een restaurant zit, zet je alle functionele lampen uit. Zorg voor voldoende sfeerverlichting, het hoeft geen dining in the dark te zijn. Eigenlijk wil je dat de tafel een eilandje wordt, ontdaan van de huiselijke afleiding.

De taakverdeling
In jouw thuisrestaurant hoef je de gerechten alleen nog af te maken. Laat dat doen door degene die daar geen zenuwen van krijgt. Schenk tijdens het klaarmaken nog een extra glas wijn in, zet de muziek wat harder en maak van die onderbreking een feestje. Maak van de gerechten fotowaardige plaatjes en dien ze op.
Wees zelf jouw favoriete gastheer! Neem de tijd, je hoeft nergens meer heen. Eventuele tips mag je ons doorgeven.

Achtergrondmuziek
Mocht je een platenspeler hebben staan, dan zoek je natuurlijk de mooiste plaat uit. Extra leuk om één van je gasten te laten kiezen, of het diner te eindigen met een rondje klassiekers. Mijn eigen platenspeler bestaat uit het moderne Spotify en versterker, dus hierbij wat digitale tips:

Doe alsof je thuis bent
Kortom: tover in deze tijd je eigen huiskamer om tot restaurant, leun achterover, praat over wat je proeft, luister fijne muziek en doe alsof je thuis bent – zoals dat bij ons ook mag. Eet smakelijk en geniet!

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.