Herfstige snack

DEEL DIT BERICHT

De bomen kleuren geel, rood, oranje. Donkere luchten trekken dreigend over ons land. Bomen beschermen ons tegen regen, wind en kou. In het bos is het altijd warmer, gemoedelijker. In het bos vind je dingen die bewijzen dat het leven uit kunst en wonderen bestaat. Onder sommige bomen in zo’n mystiek herfstbos ligt de lekkerste snack voor het rapen: de tamme kastanjes.

13-11-2020

Vergis je tijdens het zoeken niet, de wilde kastanje is bitter en veroorzaakt buikpijn. Zoek naar kastanjehulsen met zachte stekels die venijnig prikken. Met kastanjes uit harde, korte stekelige hulsen mag je meenemen voor andere knutselprojecten. De tamme kastanjes neem je mee om op te eten. En je raadt het al; ik heb kastanjes geraapt en thuis klaargemaakt.

Kastanjes poffen

Er zijn twee manieren om ze klaar te maken: direct poffen in de oven of eerst even koken en dan ontdaan van de schil in de oven. Na beide opties uitgeprobeerd te hebben, besloot ik dat optie twee niet alleen makkelijker maar ook lekkerder is. Een tamme kastanje is namelijk zoetig, kruimig en net een beetje droog. Gepofte kastanjes ontleden is een rommelig en onhandig klusje. Liever snoep je ze volledig geprepareerd één voor één op.

Terug uit het bos

Je bent rozig, zet de verwarming een tikkie hoger en steek wat kaarsjes aan. Ga voor het eerste klusje gewoon aan tafel zitten, muziek op de achtergrond, een snijplank voor je en gewapend met een scherp mes. Op het vuur staat een pannetje water, daar kook je straks de kastanjes in af. In iedere kastanje kerf je een kruisje, wat ervoor zorgt dat de schil tijdens het koken loslaat.
Kook het grootste deel van de ingekerfde kastanjes zo’n acht minuten in iets gezouten water. Bewaar er een paar. Zet ondertussen de oven aan op 200 graden.
Schil de kastanjes terwijl ze nog heet zijn. Dan laat de schil veel makkelijker los.
Halveer de kastanjes en besprenkel met wat olijfolie (of iedere andere olie die je lekker vindt) en grof zeezout en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier. Leg hierbij ook de ongekookte ingekerfde kastanjes, het is leuk om het verschil te proeven!
Pof/bak de kastanjes in de voorverwarmde oven voor zo’n 10 tot 15 minuten.
Serveertip: direct uit de oven in een herfstig schaaltje.

Smaakverschil

Dan is het nu tijd om het verschil te proeven tussen de bereidingswijzen. Veel eetplezier!
P.s. Laat ons weten wat jouw voorkeur heeft.

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.