Jenever

DEEL DIT BERICHT

Neut, jonkie, piketanussie, jajem, klare. Dit oud-Hollands distillaat is bezig met een opmars en gaat de strijd aan met de populaire whisky. Zin in een glaasje jenever?

22-05-2021

Jenever wordt gemaakt van granen. Net als gin en whisky maar laten we bier ook niet vergeten. Maar om specifieker te zijn: het wordt gemaakt van moutwijn, dit is het product dat ontstaat als je van granen alcohol wil maken. Hier zit dan ook meteen het verschil tussen jonge en oude jenever, niet zo zeer dat het een ‘ouder’ product is, maar het bevat voor een groter gedeelte aan moutwijn. Jonge jenever wordt aangelengd met een neutrale alcohol die fabrieksmatig voor weinig geld kan worden gemaakt. Dit maakt het dus goedkoper, maar door minder moutwijn te gebruiken krijg je ook minder smaak.

Doordat gin een aantal jaar geleden een enorme boost in bekendheid heeft gekregen, hoorde je eigenlijk maar weinig over onze Hollandse jenever. Jenever en gin zijn in de basis vrij identieke producten, echter wordt er bij jenever de jeneverbes gebruikt als smaakmaker en zijn er bij gin nog veel meer smaakmakers. Denk hierbij aan verschillende kruiden en specerijen die tijdens het destilleren kunnen worden toegevoegd. Het interessante is dat de Engelsen in oorlogstijd door de Nederlanders in aanraking zijn gekomen met jenever. De Engelsen noemde het drankje Dutch Courage omdat ze zagen dat de Nederlandse soldaten een paar glaasjes jenever namen om zichzelf moed in te drinken. Dit hebben ze mee terug genomen naar Engeland en zij zijn er gin van gaan maken. De verwijzing hiernaar wordt nog steeds gebruikt, wij schenken bijvoorbeeld een gin in het restaurant die de naam Dutch Courage draagt.

Het verschil met whisky zit hem met dan weer in de manier van rijping. Door het op hout te lageren kan je bepaalde smaakaroma’s meegeven aan de drank. Met jenever wordt dit ook gedaan, maar vooral de jonge jenever is bekend. Wat vaak wordt geassocieerd met een oude mannen drankje, een beetje de status wat sherry heeft verkregen bij de dames…

Om het mee te krijgen als moderner destillaat zouden we het kunnen gaan inzetten als een gin, door er bijvoorbeeld toffe cocktails van te maken. Of laten we een podium geven aan jenever die we op oude wijnvaten laten rijpen. Maak er een mooi marketing verhaal bij dat de ‘barrels’ in de Oosterschelde hebben gelegen voor die bijzondere zilte toets. Ik noem maar wat…

We zouden ook het kopstootje weer hipper kunnen gaan maken. Stel je zou een speciaalbier destilleren en de aroma’s van het bier opvangen. Vervolgens gebruik je die alcohol als basis voor een jenever, die je dan weer als kopstootje bij dat speciaalbier kan serveren, heb je meteen een perfect aansluitende combinatie! Sluit meteen aan ook op de speciaalbier hype waar we nog inzitten.

Wij zijn in ieder geval fan van jenever en zullen de betere producenten dan ook zeker promoten. We kunnen wel wat Dutch Courage gebruiken om het weer op de kaart te zetten!

Bas Mittelmeijer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.