Deze fallusvormige groente komt maar een aantal weken per jaar opzetten. Het is voor velen dé associatie dat de lente begint en ze worden gezien als de koningin onder de groente. Het witte goud: asperges!
10-05-2021
Traditioneel gezien liep het aspergeseizoen van eind april tot aan 24 juni, dan is het Sint Jan’s dag en wordt de geboorte van Johannes de Doper herdacht. Het aspergeseizoen begint tegenwoordig steeds eerder, wellicht omdat het ook steeds eerder in het jaar warm begint te worden. Het stoppen van telen aan het einde van juni is belangrijk voor de aspergeplant, ze krijgt hierdoor tijd die ze nodig heeft om weer energie op te bouwen voor volgend seizoen.
De eerste asperges van het seizoen zijn erg gewild, wat niet zo gek is als je ergens een jaar op hebt zitten verheugen. Door de grote vraag wordt de prijs hierdoor meteen opgedreven, een logisch verklaring voor een ieder die economie heeft gestudeerd. Maar wat er bijzonder aan is, is dat de eerste asperges eigenlijk nog niet op hun beste kwaliteit zijn. Als het nog te koud is worden de aspergevelden ingepakt met een bijzonder folie om de asperges te laten denken dat het al warm is, maar het forceren van de groei van asperges komt de kwaliteit niet ten goede. Juist door iets langer te wachten kunnen ze langzamer groeien, wat goed is voor de kwaliteit maar dus ook de prijs! Geduld blijkt een schone zaak.
Je begrijpt het al, ondanks dat wij er gek op zijn, wachten we altijd ietsje langer voor we asperges in het menu doen. En dan is het belangrijk om deze groente vervolgens ook eer aan te doen. Zoals met veel groente, afkoken in een ruime pan met water is niet zo’n goed idee. De asperge gaat zijn smaak los laten aan het water maar je geliefde asperge zelf wordt smakelozer. Probeer ze eens, na het schillen, direct te bakken in boter en alleen af te blussen met water (of bouillon, of wijn) en laat de asperges het vocht opnemen. Je kan altijd nog een beetje vocht toevoegen als ze nog niet gaar zijn. Het stoven of glaceren maakt de smaak een stuk intenser en je hebt meer controle over de gaarheid. En met de eeuwige asperge discussie of ze knapperig of slap moeten zijn, is dat wel zo handig…
Van de schillen maak je een heerlijke bouillon, die je vervolgens kan gebruiken om je asperges in te stoven. Of kook de bouillon in en voeg op het laatst wat room toe, deze soep gaat weer heerlijk samen met Hollandse garnalen en zeegroenten. Er zijn zoveel mogelijkheden en dus moeten we opletten dat we niet te veel asperges gaan eten en we ze in een paar weken alweer zat zijn. Had ik al gezegd dat ze ook heel lekker zijn op de BBQ? Ik krijg spontaan zin in een glaasje pinot blanc.
Ook al zijn wij blij als we weer asperges kunnen eten, er zit ook een luchtje aan het verhaal. Een bijzonder plasmysterie dat misschien niet iedereen zal herkennen. Wat blijkt: die geur die vrijkomt is er altijd, maar niet iedereen heeft het gen om het ook daadwerkelijk te ruiken. Gelukkig is plassen over het algemeen een persoonlijke aangelegenheid…
Bas Mittelmeijer