Doe maar duurzaam

DEEL DIT BERICHT

Meer dan ooit worstelt de horeca met duurzaam werken. Gerechten in verschillende bakjes, tasjes om het in te vervoeren, cocktails in plastic flesjes en geprinte handleidingen. Het duurzame hart breekt. Maar hoe dan wel?!

18-12-2020

Het is voor restaurants altijd al een enorme uitdaging om duurzaam te werken. Hoe zorg je ervoor dat je niks hoeft weg te gooien? Ovens staan dagenlang aan, veel keukens werken nog met gasfornuizen en over het aantal keer dat de vaatwasser draait wil je liever niet te lang nadenken.

Gelukkig zijn er verschillende duurzame keuzes voor restaurants. Werk met lokale leveranciers en gebruik zoveel mogelijk van kop tot staart. Doe aan afvalscheiding. Schenk kraanwater, maak de menukaart niet te groot en denk na over de verlichting.

Laatst hielp ik mee met de voorbereiding, en bij het weggooien van de appelschillen vroeg ik mij zelfs af of we daar niet nog iets mee konden doen. Dat heb ik mij thuis nog nooit afgevraagd… Hoe leuk zou het zijn om een appelbouillon te trekken van klokhuizen en schillen, zoals je doet bij een kippenkarkasbouillon?

Dan nog even terug naar het duurzame werken ten tijde van de afhaalnormaal. Aan verpakkingsmateriaal ontkomen we niet. Wel kunnen we een beetje ons best doen het te beperken. Wat tips:

  • Gebruik de kleine bakjes om plantjes in te stekken, de vensterbank van mijn schoonouders staat vol met groen;
  • Lees de omschrijving, soms is iets per twee personen verpakt (dat scheelt weer een bakje);
  • Heb je een (plastic)bakje leeggegeten? Was ‘m af! Dan kun je het bakje zelf nog eens vullen met een maaltijd voor de buren of beste vriend;

Heb jij nou dé tip om verspilling tegen te gaan? Laat het ons dan vooral weten.

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.