Een onverwacht aphrodisium

DEEL DIT BERICHT

Aan de buitenkant valt het niet te voorspellen, deze ongelukkige knol ziet er mismaakt en kronkelig uit. Maar vergeet oesters (of tenminste voor heel even) en kies knolselderij; deze is net zo libidoverhogend. Of combineer de twee: een zilte oester met iets zoete knolselderijcrème.

22-01-2021

Over de knolselderij valt nog veel meer (gezonds) te vertellen; zo bevat ‘ie veel vezels, het ontgiftende stofje choline en vitamine K is z’n beste vriend. Nog veel leuker om te weten, is wat je er allemaal mee kan doen. Te beginnen met zijn glansrol in soep.

Een klassieke erwtensoep kan niet zonder knolselderij. Met de zachtstevige structuur en lichtzoete smaak, maak je de soep kenmerkend van smaak en structuur. Maar ook zonder spliterwten, wortel en prei kun je een heerlijke soep maken, bijvoorbeeld een gepofte knolselderijsoep.

In een gezond dieet kun je ervoor kiezen om aardappels te vervangen door deze voedzame en koolhydraatarmere knol. Je maakt er net zo makkelijk een puree van. Toch groot fan van aardappelpuree? Maak dan een combi. Gelijk een fantastische truc om moeilijk etende kinderen alvast een deel van hun groenten te laten eten.

Een wat nieuwere trend is de knolselderij-steak. Daar gaan je nekharen natuurlijk van omhoog staan, want steak is steak en laat zich niet zomaar vervangen. Desalniettemin is een goed gegaarde en daarna gebakken plak knolselderij verbluffend lekker. Het is stevig, super smaakvol en dus ook nog eens gezond.

Daarom deze week in het menu: in zoutkorst gegaarde knolselderij.

Recept zoutkorst
Dit heb je nodig:
– 330 gram patent bloem
– 330 gram grof zeezout
– 215 milliliter water
– 1 grote knolselderij, goed schoongeschrobt en enkel uitstekende wortels afbreken. Het ‘kontje’ en ‘kopje’ laten zitten!

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Stap 2: Kneed de drie ingrediënten tot een egale deegbal. Het deeg mag niet te nat zijn maar ook niet te droog: voeg waar nodig extra bloem of water toe voor de juiste substantie. Zodra het niet meer aan je handen plakt of brokkelt, is het goed.

Stap 3: Rol het deeg uit met deegroller tot ongeveer een centimeter dik. Doe dit tussen twee vellen bakpapier om te voorkomen dat het aan je werkbank blijft kleven.

Stap 4: Vouw het deeg om de knolselderij heen, en zorg dat het helemaal afsluit. Er mogen geen gaatjes en/of scheuren in zitten.

Stap 5: Garen in de oven. Dit is afhankelijk van de grootte van de knolselderij.
Klein: 45 minuten middenin de oven op een bakplaat met bakpapier.
Middelgroot: 60 minuten middenin de oven op een bakplaat met bakpapier.
Groot/enorm: 75 minuten middenin de oven op een bakplaat met bakpapier.

Wil je er zeker van zijn dat ‘ie gaar genoeg is? Ontsmet een schroevendraaier of iets anders stevigs en draai deze door de korst heen. Geen/weinig weerstand is goed. Laat naar eigen inzicht nog even doorgaren.

Stap 6: Nadat de knolselderij iets is afgekoeld, kun je de korst eraf breken. Tip van de chef: ‘Ik sla altijd met de achterkant van mijn keukenmes op het deeg om een breuk te forceren’.

Stap 7: Met deze gegaarde knol kun je nu alle kanten op. Vooraf wel eerst even schillen.

Serveertip: snijd de knolselderij in plakken van zo’n twee centimeter dik en bak droog in een grillpan of met een klontje boter in de koekenpan. In het menu serveren we zo’n heuse steak met zwarte knoflook, spruiten en taleggio.

En die oesters… Die kun je natuurlijk altijd los bestellen.

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.