Hollandse garnalen

DEEL DIT BERICHT

Klein, niet per se knap en vaak weggestopt in een kroket. Wat maakt nu eigenlijk deze, naar ons eigen landje vernoemde, garnaal zo bijzonder?

21-04-2021

Onze Hollandse garnalen worden ook wel grijze garnalen genoemd, dat wij ze alleen maar kennen als oranje/roze van kleur komt omdat de garnalen na het vangen direct aan boord al worden gekookt in zeewater en de schaal meteen verkleurd. Deze garnalen worden vooral aan de kustwateren gevangen en er zijn ongeveer zo’n 200 garnalenvissers actief. De Hollandse garnaal wordt (zeker ook door andere landen) gezien als een echte delicatesse, volledig terecht wat ons betreft.

Vroegah, toen werden de garnalen nog door de vrouwen van de vissers in hun eigen huiskamer gepeld. Een echte sociale bezigheid met bergen vol gepelde schalen. Tegenwoordig wordt dat door verhoogde loonkosten niet meer rendabel geacht en gaan de garnalen met z’n allen in grote vrachtwagens naar Marokko. Daar worden ze gepeld, daarna bespoten met conserveringsmiddelen, om vervolgens weer terug naar Nederland te gaan. Er is tot nu toe nog geen machine uitgevonden die ze zou kunnen pellen, de garnalen zijn zo klein waardoor het te moeilijk is om het machinaal te doen.

Wat ons betreft is het heen en weer verhuizen van de garnalen een doodzonde. Los van duurzaamheid (vervoer) en uitbuiting (lage loonkosten), wat al vervelend genoeg is, is er nog een belangrijk ander aspect; smaak. Door de reis die de garnalen af moeten leggen is het van belang dat ze geconserveerd worden, het verschil in smaak met de handgepelde garnalen direct van de boot is hierdoor enorm. Wij zijn er gek op en dat betekent dus maar een ding, zelf pellen! Ondanks dat dit een tijdrovend priegel klusje kan zijn, raden wij aan het in te zetten als mediterende oefening. De smaak die je ervoor terugkrijgt is het absoluut waard en daarnaast kan je de schalen die achter blijven juist weer heel goed gebruiken. Je maakt er een prachtige garnalenbouillon mee als basis voor een bisque, of frituur de kopjes voor een spannende en heerlijke snack!

Wij zullen enkel met ongepelde Hollandse garnalen werken en houden ons team in meditatieve gemoedstoestand. Duidelijk te merken aan de opmerking die van de week voorbij kwam “wie heeft dit nou weer bedacht om in ‘t menu te doen…”.

Bas Mittelmeijer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.