Is afhalen gemak of luxe?

DEEL DIT BERICHT

Door het sluiten van de restaurants heeft de markt van de afhaal-menu’s een sprint genomen. Iedereen claimt altijd zo druk te zijn, hing deze ontwikkeling daardoor al in de lucht of is het een tijdelijke trend? 

02-05-2021

De wereld van het eten afhalen (of laten bezorgen) was in het algemeen gemikt op de vette hap. Dat is opzich niet gek, aangezien veel verfijnde gerechten zich er niet zo goed voor lenen. De kwaliteit gaat door de warmte of door een dressing gauw achteruit, het wordt slap, te gaar of prut. Dit merk je eerlijk gezegd ook al bij de traditionele bezorgmaaltijden als pizza’s en patat. Als het voor je thuis komt al zo’n 15 minuten in een doosje heeft gezeten, is het toch niet helemaal meer hetzelfde als wanneer je het in een restaurant krijgt voorgeschoteld…

Er zijn natuurlijk wel gerechten die zich er beter voor lenen, helemaal als je er over nadenkt of het wel nodig is om het ook warm te vervoeren. Hoeveel moeite is het om iets kort in de oven te schuiven of warm te roeren in een pan. De vraag is dan ook meer: wie wil je ermee bedienen? Is het uit gemak omdat er geen tijd is om te koken maar wel gegeten moet worden, is het bedoeld voor ouders met jonge kinderen die bijzonder willen eten maar het huis niet uit willen of voor de amateurkoks en kookliefhebbers die opzoek zijn naar inspiratie en een klein beetje hulp in de keuken.

Je kan door een gebrek aan tijd gauw grijpen naar iets makkelijks en ongezonds. Mensen die geen tijd hebben om te koken (door bijvoorbeeld een baan waarbij je laat thuis bent) zijn bij uitstek mensen waarbij het verstandig is om juist wel een gezonde maaltijd te verkiezen. Stel dat er een gezonde maaltijd is te verkrijgen die met aandacht en met verantwoorde ingrediënten is bereid en je enkel in de oven hoeft te schuiven. Dit mag dan best wel comforting zijn en je dat je met het bord op schoot naar binnen kan lepelen. Als het met aandacht is gemaakt dan is het al gauw beter dan de geconserveerde en te zoute industriële kant en klaar maaltijden of de vette hap van de lokale snackbar.

Als de mogelijkheid straks weer bestaat om uitgebreid in restaurants te eten, gaan we dat dan weer verkiezen ten opzichte van de afhaal-menu’s voor thuis? Het ontspannen, alles uit handen geven en je laten verzorgen lijken toch wel redenen om daar iets meer geld aan uit te geven. Of weegt het zitten in je eigen huiskamer toch zwaarder?

Wat het uiteindelijk gaat worden zal de tijd ons leren, er is in ieder geval een test-fase van ruim een jaar geweest waar veel horecaondernemers een nieuw vakgebied hebben kunnen leren. Al zullen de meeste snakken om hun eigen vak weer te mogen uitoefenen…

Bas Mittelmeijer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.