In ieder land wordt wel mooie wijn gemaakt

DEEL DIT BERICHT

Mijn kennis van wijn is voornamelijk gebaseerd op alles wat ik heb geproefd. Door aan gasten uit te leggen wat ze aan smaak ongeveer mogen verwachten, ben ik telkens aan het zoeken naar de juiste woorden voor een goede smaakomschrijving. Bij mij hoef je niet per se te zijn voor de geografie van wijn, liever praat ik over waarom je wijn drinkt… Voor de smaak dus. 

4-11-2022

Smaak is natuurlijk bepaald door waar de druif groeit, door wie die druif geplant, verzorgd en geoogst is, en wat er allemaal in de grond zit om de druif van voedingsstoffen te voorzien. Alle wijnen hebben zo hun eigen smaak- en geurprofiel, maar ik durf een algemeen onderscheid te maken tussen Spaanse, Italiaanse en Franse wijnen. 

Frans: klassiek, ietwat conservatief en komt beloftes en verwachtingen na. Wat overigens niet betekent dat alle Franse wijnen hetzélfde smaken, maar de makers zijn trouw aan bekende smaakprofielen en samenstellingen.

Italiaans: open, toegankelijk, vrolijk en fruitig. Denk aan Ripasso en Amarone. Lekker veel, mag neigen naar veel fruit (zoet misschien zelfs wel). Romantisch, dat is Italiaanse wijn. 

Spaans: donker, duister, vol en kruidig. Bekijk maar eens goed de kleur van veel Spaanse wijnen, dat verraadt al het een en ander. Spanjaarden durven de donkerste aarde in wijn terug te laten komen. 

 

Bas is dol op Spaanse wijn, liefst schenkt hij wijnen gemaakt van spannende, kleine, inheemse (en dus onbekendere) druiven. Bij Bas kom je er niet mee weg dat je ‘niet van Spaanse wijnen houdt’ – hetzelfde geldt overigens voor die opmerking over Frans of Italiaans. Op de kaart zul je altijd een wijn van de Mencia-druif terugvinden, in smaakprofiel vergelijkbaar met de pinot noir door een dun schilletje en dus wat lichtere wijnen. Een minder onbekende, maar net zo favoriete is de Albarino; geel fruit, abrikoos, lekker veel mineralen en een hint van grapefruit. Of gewoon lekker dus.  

Drink op advies van Bas eens een lekkere fles mysterieuze Spaanse wijn. Het is alleen al een genot om hem zo enthousiast te zien over zijn favoriete wijnland! Of kom naar de Spanje proeverij en proef de veelzijdigheid! 

 

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.