Wat de zee te bieden heeft

DEEL DIT BERICHT

Less is more, zeker wanneer het zeevruchten betreft. In de puurste vorm, zonder poespas maar mét de juiste bereiding. En laat onze Noordzee en binnenwateren nou boordevol lekkers zitten. Van kleine schelpjes en Hollandse garnalen tot stevige inktvis. 

19-02-2021

Vis in de winter voelt soms wat gek aan. Een oester wordt al gauw geassocieerd met warme zomermiddagen op een terras, geserveerd met een sprankelend glas bubbels. In de winter eten we zware stamppotten om de kou mee te verdrijven. ’s Zomers eten we lichte maaltijden, veel vis en frisse salades. 

Oesters en andere schaal- en schelpdieren zijn juist gebaat bij een koude zee. Sterker nog: tijdens de zomermaanden planten oesters zich voort. Dat resulteert in melk-achtig water in de oesterschelp, en kleinere oesters. Geen best moment om ze te eten dus. 

Maître Bas heeft een absoluut favoriet vakantieland: Spanje. Hij is vooral gecharmeerd van de talloze kraampjes en restaurants waar ze mariscos, zeevruchten, verkopen. Uit de verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren die uitgestald op een ijsbed liggen, kies je wat en hoeveel je daarvan wilt. Vervolgens duikt de chef de keuken in om daar de beste bereiding op toe te passen. 

Een leuk feitje daarover, is dat de kans bestaat dat je Nederlandse vis koopt tijdens je vakantie in Spanje. In de Nederlandse thuiskeuken wordt maar weinig gekookt met schelpjes of (ongepelde) garnalen. Onze zeeschatten worden voor grof geld over de grens gebracht. 

Het lijkt ons dus de hoogste tijd om zelf te genieten van alles wat de Noordzee ons te bieden heeft. Op de Fruits-de-mer-middag kies jij jouw favoriete schaal- en schelpdieren, die wij dan met pure eenvoud perfect bereiden. 

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.