Waarom gaan we uit?

DEEL DIT BERICHT

Uit; het zou er zo uit kunnen zien: een koffietje buiten de deur, een tosti met ketchup, een wrap verpakt in vetvrij papier, warme chocolademelk (met slagroom), een nachtelijke shoarmarol, een high-tea in dat gezellige cafe, een wijntje in een kleine, knusse bar, oesters op de markt. Uitgebreid dineren inclusief aperitief, voor-, tussen-, tussen-, hoofd-, en nagerecht. Met nog een digestiefje; de avond is toch nog niet klaar?!

1-5-2023

Mijn gemiddelde vakantiedag is een reis van uit-naar-uit. Van koffie uit kop-en-schotel (dat hebben we thuis echt niet) tot een dessert met meer dan een component (ook dat serveren we thuis nooit). Het land leer ik maar al te graag kennen aan de hand van eten en service.

Zo merkte ik tijdens een weekend in het Noorse Trondheim op dat Noren helemaal zo schuw niet zijn. Mijn vriend merkte terecht op, dat we dan ook alleen maar in contact waren geweest met dienstbare mensen. Mensen die het leuk vinden om contact te maken, servicegericht te zijn en te glimlachen naar voorbijgangers.

En dat is leuk! Het is leuk om een reden te hebben een praatje te maken. De ober slachtoffer te maken van nieuwsgierigheid over gebruiken en cultuur. Het zijn de mensen die je kennis laten maken met een land. Niet omdat ze per se alles weten, maar omdat ze zichzelf in de positie hebben gebracht om gesprekken te mogen hebben met zowel de buurman als de toerist.

Maak het nog leuker om uit te zijn, door dat gesprek aan te gaan. Achter de eventuele uniform schuilt iemand die er bewust voor gekozen heeft om dag in dag uit sociaal te zijn. Geloof mij; het is leuker om iemand te helpen die je aankijkt, dan iemand die zonder een blik waardig een koffie bestelt. Zelf ben je opeens in de gelegenheid om te vragen hoe een zaak ontstaan is, hoe zuurdesembrood gemaakt wordt, of hoe je een koffie bestelt in de taal van dat land.

Maar ook als je thuis bent: ga uit om meer te doen dan alleen gevoerd worden. Laat jezelf voeden met sociaal contact. Met je buurtafel, met de ober. Met elkaar.

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.