Onvoorspelbaar, zo’n natuurwijn

DEEL DIT BERICHT

Geen natuurwijn of ‘Vin naturel’ is dezelfde, zelfs niet als ze gemaakt is van druiven die slechts honderd meter verderop geplukt zijn. Natuurwijn is boers, onvoorspelbaar en machtig interessant. Het is hip, wordt in slechts tientallen restaurants geserveerd en is niet in de supermarktschappen te vinden. Voor de wijnliefhebber is het een klein wonder in een fles. 

01-05-2019

De kleur en helderheid kan voor wat verwarring zorgen. Anders dan bij fabriekswijnen, of wijnen die in massa’s geproduceerd worden, zitten er soms stukjes in. Is de kleur niet robijnrood, maar fel oranje of juist donkerpaars. Zonder conserveringsmiddelen, additieven en toevoegingen om bezinksel te voorkomen, is het resultaat logischerwijs ook anders.

Vin Naturel van Vleck

Bij Vleck Wijnen hebben ze zich gespecialiseerd in Vin Naturel, natuurlijke wijn. Ze omschrijven het als volgt: wijn met zo min mogelijk toegevoegde sulfieten (zwavel), en ook met zo min mogelijk gebruik van andere ‘nare stofjes en technieken’.

Bloemetjes en bijtjes in de wijngaarden 

De opbrengst van de wijnen is laag, de oogst is handmatig en de wijngaarden worden op biologische wijze behandeld. Met de hand, met schoffels en vooral zonder machines. Bloemetjes groeien en bijen vliegen tussen de wijnstokken door, zonder kapot te gaan door pesticiden of andere chemische behandelmethodes.

Wijn zonder kater 

Een avond slechte wijn drinken leidt tot een helse kater. Van natuurwijn krijg je die niet, aldus eigenaar van Vleck wijnen Michiel ter Heide, in een artikel in de Volkskrant.  Nog een reden om vin naturel te verkiezen boven fabriekswijnen. Zo kun je de volgende dag weer een fles vol verrassingen opentrekken.

Natuurwijn bij Dinner at Six 

Biologisch is hip, maar slechts twee procent van de wijnen is het. Zie het stuk in het NRC. En tot die twee procent behoren de natuurwijnen. Ook die zijn hip. Onze Bas is er fan van, en zoekt geregeld een mooie uit bij Vleck. Graag deelt hij het enthousiasme, kom je proeven tijdens een diner bij Dinner at Six?
We organiseren op zondagmiddag 26 mei een proeverij van alleen maar natuurwijn. Kijk op onze agenda pagina voor meer informatie, zorg dat je hier bij bent!

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.