Recept boskipnuggets

DEEL DIT BERICHT

Recept voor Chicken of the Woods. Een verrassende bereiding van paddestoelen die iedereen die het eet op het verkeerde been zet. Is het een paddestoel of is het toch kip?

Wat heb je nodig?

  • een zelfgeplukte zwavelzwam (of andere zwam);
  • 40 gram suiker
  • 33 gram zout
  • 33 gram colorozozout/nitrietzout (of gebruik een gelijke hoeveelheid ‘normaal’ zout)
  • 1 liter water
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • 50 gram paneermeel of panko
  • een frituurpan of grote pan met neutrale olie voor op het fornuis
  • 1,5 uur tijd

Voorbereiding van de boskip

  • Pluk de zwavelzwam op het beste moment. (De zwavelzwam heeft een groeipiek in juni, en vervolgens van augustus tot en met oktober). Op dit moment is de paddenstoel lekker sappig en smaakvol;
  • Maak de zwam goed schoon met een borsteltje, keukenpapiertje of schone theedoek; gebruik geen water;
  • Portioneer (scheur of snij) in kipnuggetformaat, kleine stukjes ter grootte van een klassieke kipnugget;
  • Maak een pekelbadje van 40 gram suiker, 33 gram zout, 33 gram colorozozout/nitrietzout en 1 liter water. Breng het mengsel aan de kook en laat het weer afkoelen. Pekel in het koude bad de boskipstukjes 1 uur lang;
  • Laat de stukjes vervolgens uitlekken op een schone theedoek

Paneren van de boskipstukjes

  • Zet drie schaaltjes (of diepe borden) klaar met:
    • 50 gram bloem
    • Twee losgeklopte eieren
    • 50 gram panko of paneermeel
  • Haal de boskipstukjes eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de panko of paneermeel, nog eens door het ei en nog eens door de panko.

Zo dus: bloem – ei – paneer – ei – paneer

Alles uit de frituur is lekker

  • Verwarm een frituurpan of pan met (neutrale) olie tot 180 graden
  • Frituur de boskipnuggets 2 minuten

Wil je de boskipnuggets eerder preparen dan je ze wil eten? Dan kun je deze makkelijk in de vriezer bewaren. Zorg dan wel dat ze ontdooid zijn voordat je ze frituurt. 

Alternatieven voor zwavelzwam

  • Zadelzwam
  • Reuzenzwam
  • Natuurlijk kun je zelf experimenteren met verschillende paddenstoelen, laat ons vooral horen hoe dat is gelukt!

Dippen 

Bij Dinner at Six houden we van kruiden en sterke smaken, en kozen we dit najaar voor een pittige barbecuesaus. Uiteraard kun je de boskipnuggets met talloze andere sausjes combineren, zoals een lekkere srirachamayonaise of Mettes favoriet: truffelmayonaise. Zonder saus lik je er ook je vingers al bij af.

Wat heb je nodig?

  • een zelfgeplukte zwavelzwam (of andere zwam); 
  • 40 gram suiker 
  • 33 gram zout 
  • 33 gram colorozozout/nitrietzout (of gebruik een gelijke hoeveelheid ‘normaal’ zout)
  • 1 liter water 
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren 
  • 50 gram paneermeel of panko
  • een frituurpan of grote pan met neutrale olie voor op het fornuis 
  • 1,5 uur tijd 

Voorbereiding van de boskip

  • Pluk de zwavelzwam op het beste moment. (De zwavelzwam heeft een groeipiek in juni, en vervolgens van augustus tot en met oktober). Op dit moment is de paddenstoel lekker sappig en smaakvol; 
  • Maak de zwam goed schoon met een borsteltje, keukenpapiertje of schone theedoek; gebruik geen water; 
  • Portioneer (scheur of snij) in kipnuggetformaat, kleine stukjes ter grootte van een klassieke kipnugget;
  • Maak een pekelbadje van 40 gram suiker, 33 gram zout, 33 gram colorozozout/nitrietzout en 1 liter water. Breng het mengsel aan de kook en laat het weer afkoelen. Pekel in het koude bad de boskipstukjes 1 uur lang;
  • Laat de stukjes vervolgens uitlekken op een schone theedoek 

Paneren van de boskipstukjes

  • Zet drie schaaltjes (of diepe borden) klaar met:
    • 50 gram bloem
    • Twee losgeklopte eieren
    • 50 gram panko of paneermeel 
  • Haal de boskipstukjes eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de panko of paneermeel, nog eens door het ei en nog eens door de panko. 

Zo dus: bloem – ei – paneer – ei – paneer

Alles uit de frituur is lekker

  • Verwarm een frituurpan of pan met (neutrale) olie tot 180 graden 
  • Frituur de boskipnuggets 2 minuten 

Wil je de boskipnuggets eerder preparen dan je ze wil eten? Dan kun je deze makkelijk in de vriezer bewaren. Zorg dan wel dat ze ontdooid zijn voordat je ze frituurt. 

Alternatieven voor zwavelzwam

  • Zadelzwam 
  • Reuzenzwam 
  • Natuurlijk kun je zelf experimenteren met verschillende paddenstoelen, laat ons vooral horen hoe dat is gelukt! 

Dippen 

Bij Dinner at Six houden we van kruiden en sterke smaken, en kozen we dit najaar voor een pittige barbecuesaus. Uiteraard kun je de boskipnuggets met talloze andere sausjes combineren, zoals een lekkere srirachamayonaise of Mettes favoriet: truffelmayonaise. Zonder saus lik je er ook je vingers al bij af. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.