Natuurlijk is horeca geen essentieel beroep

DEEL DIT BERICHT

Met de lockdown, door een niet nader te noemen virus, werd er zichtbaar welke beroepen er wel en niet essentieel waren. Maar maakt ‘niet essentieel’ ook minder belangrijk?

03-07-2021

Het bewust-worden van welke beroepen er essentieel zijn was misschien wel weer eens nodig, extra waardering voor de zorg en onderwijs is terecht en nodig. Het welvarende leven hier in het westen kan ons wel eens doen vergeten wat echt van belang is en wat we voor vanzelfsprekend aannemen. 

In mijn geval heeft het mij laten nadenken over de toegevoegde waarde van ons horecaberoep. Eigenlijk kan ik mij er wel in vinden dat de horeca dicht moest omdat het geen essentiële functie heeft. Mensen kunnen prima zonder horeca. Maar willen ze dat ook? Horeca is een luxeproduct en ondanks de vele vormen die er zijn, is er uiteraard ook een groep die er geen geld voor (over)heeft. Echter heeft de ontspanning, het laten-verzorgen-door, en het eten om het genieten in mijn ogen een bijzondere werking op de mens. 

Het is als horeca de ‘taak’ om uit eten gaan bijzonder te maken. Je verlaat je huis niet om iets te eten wat ook in je eigen koelkast staat. Toch? Al heeft het niet áltijd te maken met het product. Dat ene speciaalbiertje smaakt thuis echt anders dan aan een bar. De sfeer die gecreëerd wordt, is waar het om gaat. Het vertellen van het verhaal over het bier, of over die ene speciale producent, de boer die iets ambachtelijks en bijzonders maakt. De horeca zou het uithangbord van bijzondere producenten en ambachtslieden moet zijn. Om mensen kennis te laten maken met de mensen die iets creëren, iets maken, iets toevoegen. 

Met bijzonder eten zijn we er nog niet, de horeca kan ook bewustwording creëren. Laten we zeggen, een stukje voedsel-opvoeding. Het bewust maken van hoe de voedselindustrie werkt, en er daarmee voor zorgen dat mensen achter de keuzes staan die ze maken. Dit wil je niet op een belerende toon, maar je wil wel de kennis delen en het bewustzijn creëren. Daar is de horeca de perfecte plek voor: aan tafel bij de gast. Maar misschien moeten we ook wel eens gaan nadenken over een ministerie van verantwoord eten? 

Er is straks wellicht nog wel een rol te vervullen voor de horeca in een heel ander maatschappelijk fenomeen/probleem: de file. Al die wegverbredingen hebben kennelijk niet tegen de file geholpen. Het blijkt dat het snel van A naar B kunnen ervoor zorgt dat mensen hun werk verder van huis zoeken en er alsnog meer mensen de auto pakken naar werk om naast elkaar in de file te gaan staan. Afgelopen jaar hebben we gemerkt dat we best goed zijn in thuiswerken. Laten we de momenten waarop je je collega’s wel opzoekt, anders vormgeven. Gebruik de horeca! Pak de laptop, plan een meeting en reserveer een fijne plek in jouw favoriete zaak. Spreek centraal af en maak die reisafstanden korter. Zo lossen we niet alleen het fileprobleem op, maar helpen we de klimaatdoelstellingen ook nog een beetje.

Wacht eens even, maar dan hebben we die grote kantoorpanden eigenlijk ook niet meer nodig? En hadden we niet ook woningtekorten voor starters?

Flexibele werktijden, geen vaste werkplek, minder lang reizen. Laten we als zelfbenoemd vooruitstrevend land een goed voorbeeld gaan geven. En laat de horeca de nieuwe kantoortuin worden voor de hippe millennials… 

Toegegeven: het zijn voorbijvliegende hersenspinsels. Bovenstaande maakt de horeca nog altijd niet essentieel, maar het vervult op haar manier gelukkig wel een belangrijke rol. Of je nou komt flexwerken of genieten van een biertje aan de bar.

 

Bas Mittelmeijer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.