Hoe komen we af van de a-v-g-cultuur?

DEEL DIT BERICHT

Aardappelen, vlees en groenten. Een avg’tje. Niks dat de Hollandse eetcultuur eigenlijk beter weergeeft. Is het al tijd om dit te doorbreken?

25-08-2021

Vroegah, toen arbeid nog veelal bestond uit fysieke inspanning, was de maaltijd bedoeld om je aan te sterken. Ondertussen levert de gemiddelde werkende Nederlander een stuk minder fysiek (zwaar) werk, maar de traditionele avg bestaat wel nog.

In de basis is er niks mis met een maaltijd van aardappelen, groenten en vlees. Echter, de maaltijd draait vaak om het vlees – en de rest is bijzaak. Dit getuigt toch een beetje van een gebrek aan creativiteit. Vanuit een andere basis (lees: groenten) kom je tot veel voedzamere en leukere gerechten. Groenten is geen garnituur (meer), ook veel restaurants kunnen hier volgens mij nog wat van leren…

Wat mij betreft, zou een maaltijd ook kunnen beginnen met een bijzondere bereiding van groenten. En kijk dan eerst eens wat er nog in de groentela ligt, of wat de groenteboer in de aanbieding heeft. Nu kun je stellen dat ik lekker makkelijk praten heb, “jij hebt in een paar minuten iets lekkers bedacht met zo’n maffe koolrabi”. Laat dat nou precies het punt zijn dat ik wil maken. Waarom is er (gemiddeld genomen) een gebrek aan kennis van koken? Hoe kan het dat er voor onze primaire levensbehoefte relatief weinig aandacht is? Voor mensen die er geen lol aan beleven: het begint bij kennis en kunde. Zoals met alles in het leven, hoe meer je ergens van weet en snapt, hoe leuker het wordt. 

We moeten natuurlijk ergens beginnen om dit te doorbreken. Kunnen we deze verantwoordelijkheid bij ouders leggen? Schrap de weekmenu’s en de voorspelbaarheid. Laat je kinderen – als je die hebt – meedenken, meehelpen en proeven terwijl je kookt. En mochten we de verantwoordelijkheid niet volledig bij de ouders willen leggen, zou school misschien een betere plek zijn?

Leren over producten, technieken en voeding in haar algemeenheid. Stop niet bij het bakken of koken van een ei. Kies voor groenten in de hoofdrol. Later kan daar altijd een mooi stukje vlees of iets dergelijks aan worden toegevoegd. Als het nodig is, tenminste. Laten we dit een vak maken voor in de schoolbanken, dit zou een vast onderdeel van de opvoeding moeten zijn. Een ieder zou met een aantal basis koks technieken voor zichzelf en voor een ander moeten kunnen zorgen.

En begrijp me niet verkeerd, ik predik niet voor volledig vegetarisch eten. Het gaat mij om de kunst van groenten bereiden. Maak het lekker, uitdagend en verrassend. Voor jezelf. Zoals we eerder schreven, vervangt een ‘steak’ van knolselderij geen biefstuk. Het is misschien zelfs wel lekkerder! 

Om te bedenken hoe het anders moet, ontkom je er niet aan een beetje te generaliseren en begint het met ideeën die in eerste instantie onwaarschijnlijk lijken. Maar ik zou het zo mooi vinden als iedereen net zoveel plezier beleeft aan koken als ik. Ik droom erover verder. 

 

Bas Mittelmeijer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.