Jeneverbes

DEEL DIT BERICHT

Vorig jaar dook ik Amelisweerd in om tamme kastanjes te rapen, om thuis te poffen en te snacken. Dit jaar was ik te laat: alle kastanjes waren al door mens en dier opgepeuzeld. Gelukkig groeit er nog meer in het wild, zo ook een enorme hoeveelheid jeneverbesstruiken op de korte duinen in Soesterduinen! 

08-01-2022

Zoals je als kind nog wel eens kon denken dat melk niet uit de koe maar uit het pak komt, sta je later ook niet altijd (genoeg) stil bij de oorsprong van een besje, noot of vrucht. Met de jeneverbes is dat ook het geval, hoe en waar groeit dit besje eigenlijk. Onder andere op de korte duinen in Soesterduinen dus, er staan werkelijk genoeg struiken om eigen gin te stoken. 

Bij zo’n toevalstreffer ben je niet altijd voorbereid op het plukken van wat dan ook, en vaak zijn lekkere dingen verstopt in stekelige hulzen of struiken. Zo ook de jeneverbes, die in trosjes groeit aan stekelige takken. Ongeveer gelijk aan de stekeligheid van een kastanjehuls. Laag bij de grond, op onverklaarbare plekken wel en niet rijp. 

De besjes doen er namelijk twee à drie jaar over om rijp te worden, zo hangen er jonge en volgroeide besjes aan één plant. Zeker op plekken waar willekeurige voorbijgangers zich zo vrij voelen om de rijpe besjes er alvast tussenuit te plukken. 

Zo ga je toch net even anders naar zo’n fles jenever of gin kijken, begin je ook al zo’n zin in een negroni te krijgen? We hebben nog wel een mooi recept voor je! 

 

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.