Hommeles: van Dorstvlegel tot Kuitenbijter

DEEL DIT BERICHT

In de koelkast van Dinner at Six staan veel zelfgemaakte brouwsels, van kombucha tot limonades. Op het aperitievenkaartje pronken zelfbedachte tot klassieke cocktails (met én zonder alcohol) en ook: bier! Van de Houtense brouwerij Hommeles. Begin de avond met bijvoorbeeld een Kuitenbijter, een pittig blondbiertje. 

09-07-2019

Bas en Jules gaan veelal samenwerkingen aan met mensen in de buurt. De groenten komen uit Odijk, de bloemen worden verzorgd door een bekende van vroeger en voor het vlees gaat Jules geregeld op bezoek bij de eigenaren van de beestjes. Het werken met lokale producenten en leveranciers is een logische ontwikkeling in de visie van de jongens, al zal de kwaliteit van het product altijd leidraad zijn…

Verrijk Utrecht met speciaalbier 

Dan terug naar het bier, gebrouwen door drie enthousiaste en bevlogen mannen: Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. Drie Houtenaren die elkaar in 2007 ontmoetten en sinds 2012 de brouwers zijn van Hommeles-bier. Samen willen ze de speciaalbiercultuur van de Utrechtse provincie verrijken. Dat doen ze door mensen te demonstreren hoe je bier maakt, en sinds 2011 organiseren ze het Utrechtse Bierbrouwfestival.

Bier versus wijn 

In smaak en diepgang wordt bier nog wel eens onderschat. Maar door een verscheidenheid aan soorten en smaken, valt er met bier minstens zo goed te werken als met wijn. Denk aan de bitters, zuren en romigheid die een bier kan bevatten. Hommeles wijkt maar al te graag af van de klassieke bieren, zo produceren ze al bijna vijf jaar de Papoen, een bier gemaakt met pompoen. Uit eigen tuin, en niet geheel toevallig ook de tuin waar we bij Dinner at Six graag gebruik van maken.

Fruit en alcohol

Bij ‘De Gluiperd’ kun je je vast al voorstellen wat je mag verwachten. Het is een stiekem tripelbiertje, haar fruitachtige smaak maskeert het alcoholpercentage van acht procent. Waar dat fruit vandaan komt? Van appel, peer en vlierbessen. Wederom komt het fruit dat gebruikt wordt uit de streek. Hommeles: ’Voor ons is brouwen een ambacht waarbij wij lokale ingrediënten gebruiken met heerlijke doordrinkbare bieren als resultaat’. 

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.