Het schaamrood op je kaken 

DEEL DIT BERICHT

‘Hij is het aan het uitmaken,’ zei ik tegen mijn vriend. Haar lip trilde en de tranen verschenen in haar ooghoeken. ‘Dat lijkt niet op uitmaken,’ reageerde hij toen er een hevige zoen volgde. Recht tegenover ons speelde zich een intieme scène af, waar zelfs het personeel moeite mee had. Om ons ongemak een beetje te blussen, dronk de gastvrouw met ons een shotje. Het stel zelf registreerde al een tijdje niks van de omgeving

4-11-2023

Struikelen over een uitstekende steen, botsing tegen een lantaarnpaal of ontdekken dat je al de hele dag met een tandpastavlek op je lip rondloopt. Dingen waarvan het bloed naar je wangen stijgt, waardoor ongemak zich aan je opdringt. Datzelfde gevoel kan ook door het gedrag van een ander veroorzaakt worden. Hoe zou jij reageren als er in het restaurant iemand hysterisch begint te huilen? 

Ooit kreeg ik een gouden tip van een leidinggevende. Als een gast huilt, geef dan een kopje thee. (En vraag vooral niet wat er is). Dat kopje thee symboliseert alles wat je als bediening kán doen: je hebt het gezien, toont empathie en bemoeit je er verder niet mee. Of het dan ook wordt opgedronken, is niet belangrijk. 

Een ander ‘advies’ kreeg ik van een beroemde Nederlandse schrijver, die zelf ooit in de kroeg werkte. ‘Er zijn ongeschreven regels als je in een zaak werkt waar veel dezelfde gasten komen. Eén daarvan is dat je je mond houdt als iemand met iemand anders dan diens partner binnenwandelt.’ Je snapt dat ik de naam van deze schrijver niet kan onthullen. 

Ondanks dat advies, heb ik ooit wel iemand erop aangesproken toen hij de zoveelste week op rij een andere date meenam. Waar ik heus wel snapte dat hij indruk wilde maken op die dates, kon hij moeilijk van de bediening verwachten dat we ons gezicht in de plooi konden houden. Er is een grens aan de vermoorde onschuld spelen. 

Met diezelfde woorden in mijn achterhoofd, dacht ik iemand te herkennen waarvan ik zijn wederhelft nog nooit had gezien. Ik kreeg maar niet bedacht met wie hij de vorige keer was komen eten. Toen zij naar het toilet was, durfde ik pas te vragen of het klopte dat ik hem wel, maar haar niet kende. Ze hebben samen heel hard kunnen lachen om mijn ongemak. 

Ongeschreven regels, plaatsvervangende schaamte of ongemak, teveel drank en hoog opgelopen emoties, ze leveren memorabele situaties op. Mijn advies: verwonder je, geef dat kopje thee en knijp indien nodig een oogje toe. Wordt het echt heel ongemakkelijk? Je kunt altijd subtiel een hotelkamer tippen.

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.