‘Groene’ wijn uit Vinho verde

DEEL DIT BERICHT

Het Portugese Vinho verde is nat, groen en voedingsstofsarm. De drie ingrediënten voor frisse, lichte en zurige wijnen. De wijnen zijn veelal laag in alcoholpercentage en worden jong gedronken. 

26-06-2019

Het is er een walhalla aan groentinten, met een fris en vochtig zeeklimaat. In het bovenste puntje van Portugal, grenzend aan de Atlantische Oceaan omringd met bergen, tussen de twee rivieren Duoro en Minho (op de grens met Spanje) ligt Vinho verde.

Is de wijn uit de Vinho verde dan groen?

Groene wijn? Groen staat voor de Portugezen voor de jongheid van de druiven waarmee de wijn wordt geproduceerd. De druiven zijn dus ‘groen’ (onrijp) en worden zonder schil gebruikt voor het maken van de witte wijnen. De wijn zelf is daarom licht van kleur.

Een lichte bubbel in de wijn

Wat leuk is om te weten: in het voormalige productieproces werd er vaak een malolactische gisting toegepast. Dat zorgde voor een kleine kooldioxideprikkel. Inmiddels gebeurt dat niet meer, omdat de fruitigheid van de wijn verloren gaat.

Uit de Vinho verde komen ook rode- en rosé wijnen. Het effect van het klimaat en het terroir is op de blauwe druiven wat minder gunstig. De rode wijnen zijn ondanks hun zeer donkere purperrode kleur, zuur, hard, licht mousserend en hebben veel tannines en weinig alcohol. De witte wijnen zijn friszuur, tonen van citroen en door de jongheid ook een hele lichte mousse.

De druivenrassen 

In het gebied mogen er een bepaald aantal druivenrassen worden aangeplant. Voor de rode wijnen: amaral, borraçal, pedral, vinhão, padeiro, alvarelhão, rabo de ovelha en espadeiro. Voor de witte wijnen: alvarinho, avesso, trajadura, azal, loureiro, batoca en arinto.

Opvallend is het verschil van smaak bij de wijnen gemaakt van de alvarinhodruif. De wijnen worden zowel op houten als op stalen vaten gegist en opgeslagen. Het aroma is veel sterker en aromatischer en heeft iets weg van wijnen gemaakt met de rieslingdruif. Tevens is het alcoholgehalte flink hoger.

Een zomerwijntje

Vinho verde is een uitstekende zomerwijn, door het lage alcoholpercentage en frisse zuren. Voor spannendere smaaksensaties werken we ook met de alvarinhodruif, meer smaak en meer alcohol. Voor later op de avond als de zon ons niet meer versuft. 

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.