Gastvrouwschap: het is pure sales

DEEL DIT BERICHT

Ooit, toen ik nog in Utrecht woonde en werkte, werd er door een gast opgemerkt waar voor mij carrièrekansen lagen: in de sales. Hij had zich nog niet bedacht dat ik daar mijn werk al van had gemaakt. Een goede gastvrouw is een uitstekend verkoper, zonder dat jij daar als gast iets van merkt.

4-3-2023

Zelf ga ik maar al te graag naar plekken waar de gastvrouw (of -heer, natuurlijk) precies weet wat ik daar kom doen. De regie laat ik liever over aan de mensen die weten wat er in de kast staat, en wat er die avond gekookt wordt. Mijn brein kan op slaapstand, en ik geef me over aan de totaalbeleving. Die verkopers kunnen aan mij lekker verkopen, daar hoeven ze weinig voor te doen.

Het is opmerkelijk hoe weinig er op veel plekken actief wordt verkocht. Je krijgt een kaart waar allerlei keuzes op staan, met een keurige prijslijst en ingedeeld op typen bezoek. Van ontbijt tot dessert, als gast mag je kiezen. Voor het personeel is het spelletje nu al uitgespeeld: ze hebben de kaart gegeven, het is nu aan de ander.

Veel leuker is het om die kaart af en toe achterwege te laten, ook (of juist) op plekken waar het zo simpel lijkt. Daag jezelf als gastvrouw uit om naar de gast te kijken: drinkt deze persoon een of twee kopjes koffie, zou je er wellicht ook nog een vers sapje bij kunnen verkopen en komt diegene voor een broodjeslunch van twintig minuten, of is het gesprek zo uitbundig dat er wel meer gegeten (en gedronken) gaat worden?

Verkopen wordt maar wat vaak verward met opdringen. Een gast komt als het goed is jouw zaak binnen met verwachtingen en wensen. Zodra je toegeeft dat jij een verkoper bent, kun je pogen daaraan te voldoen. En begrijp mij niet verkeerd: echt niet alle gasten die binnenlopen willen hun brein op de slaapstand zetten en alles wat er te halen valt. Juist die gast die zeer tevreden en zonder opgejaagd gevoel een heerlijk kopje koffie drinkt, komt terug.

… en neemt de volgende keer wellicht een tweede kopje, en een stukje taart omdat jij vertelt dat de taart verrukkelijk is en net uit de oven komt.

 

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.