De wondere wereld van de aardpeer

DEEL DIT BERICHT

Zacht, zoetig, eigenwijs en enigszins apart. Een vergeten groente die in restaurants als paddenstoelen uit de grond schiet: de aardpeer. Gepoft, als puree, gekookt of rauw in een salade. Deze knol, ook wel zonnebloemartisjok of jeruzalemartisjok genoemd, kan op elke manier gegeten worden.

05-03-2021

De aardpeer en haar namen

Topinamboer, poire de terre of knolzonnebloem. Jaloers word je van de vele namen die dit beestje heeft. De aardpeer behoort tot de zaadplanten en groeit onder de grond. De bovengrondse bladeren doen vermoeden dat er onkruid woekert, maar eronder ontwikkelt zich een rijkelijk samengestelde knol. Vol van fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. Laat die vitaminepillen maar zitten.

Heldergele bloemen 

In de zomer bloeit de onkruidachtige bladerbos van de aardpeer uit tot een bos vol geelkleurige bloemen. Vergelijkbaar met zonnebloemgeel, niet voor niets een bloem van hetzelfde geslacht.

Lekker zeg, die grondstoffen

Interessant, al die grondstoffen en familieleden, maar echt lekker klinkt het niet. Groenten zijn gezond, en dat is vaak voldoende informatie. Maar de aardpeer heeft iets interessants, wat we kennen van peulvruchten. Na een goed bord chili con carne (of sin carne) kun je gegarandeerd een flitspopperwedstrijd houden, zoals de Grote Vriendelijke Reus en Sofie dat doen na het drinken van fropskottel.

Gezond en zoet

Daar krijg je honger van, he? Een voedzame knol die leidt tot winderigheid. Daarom terug naar waarmee het begon: de smaak. De aardpeer is namelijk zoetig, een verrassing wanneer men de groenten verwart met een standaard aardappel. Denk aan een smaakcombinatie van wortel, bataat, pastinaak en bietjes met nootachtige tonen. En in de verte zul je ook de smaak van artisjok herkennen.

Creatief met aardpeer

Deze zonnebloem-achtige en ideale oorlogsvrucht heeft haar plek veroverd in de beste keukens. Chefs zullen er geen stampot van maken, maar de aardpeer op creatieve wijze gebruiken in verfijnde gerechten. Niet teveel, je weet wat er dan gebeurt. Wel precies genoeg om iedereen te verrassen met de elegantie van deze knol.

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.