De bedoeling

DEEL DIT BERICHT

De traditionele menukaart waarop gerechten in drie categorieën zijn onderverdeeld, is schaars aan het worden. Delen is hot, kleine gerechtjes zijn hip en in verschillende rondes eten is niet meer tot tapas beperkt. Maar wat is dan de bedoeling van zo’n kaart met verschillende gerechten zonder volgordebepaling?

21-09-2021

Concepten vliegen om je oren, van grote ketens die op iedere straathoek een nieuwe zaak openen tot aan letterlijke concept-stores waar je koffie drinkt tijdens het kopen van spullen. Het lijkt erop dat er een bedoeling is, dat je op die plek aan de verwachting van hun bedachte concept moet voldoen.

Dat conceptuele denken maakt het bijna moeilijk om ‘gewoon’ te doen waarvoor een restaurant bedoeld is: lekker eten en drinken. Dát is de bedoeling. Voor ieder gezelschap ziet dat er waarschijnlijk net anders uit. Zo zitten er op een avond mensen uitgebreid te dineren naast een tafeltje waar één gerechtje volstaat, maar de drank rijkelijk vloeit.

De menukaart kent al vele verschijningen. Ook wij zijn telkens op zoek naar hoe wij, en de gasten, uitgedaagd worden tot het proberen van nieuwe dingen. Hoe meer verschillende smaken je kunt proeven op een avond, hoe beter. De gerechten zijn allemaal wat kleiner geworden, al hebben wij nooit een bord vól geserveerd.

Neem als gast de vrijheid als je die krijgt. Begin de avond met datgene waar je al een week naar uitgekeken hebt. Durf te vragen naar een extra gerecht als het eerste je bevalt. Neem na het dessert eventueel nog een hartig gerechtje. Niet eens omdat je nog trek hebt, maar omdat je er zin in hebt. Laat het los dat er iets van jou als gast verwacht wordt. Kom lekker zitten, leun achterover en laat – als je echt wil ontspannen – de gastheer alles kiezen.

 

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.