Je móet kiezen: brood of kaas?

DEEL DIT BERICHT

Wat als we nooit hadden ontdekt dat van melk kaas te maken valt? Wat als we nooit hadden ontdekt dat graankorrels vermalen tot meel de basis vormt van iets magisch, namelijk brood? Ja, de wereld had er anders en vooral een stuk saaier uitgezien. En valt er wel te kiezen tussen deze twee goddelijkheden? 

30-7-2024

Wie is er in Nederland niet groot mee gebracht? Een dubbele boterham met kaas. Goed voor de vetten en botten. Er bestaat geen supermarkt zonder kaasschap met alle denkbare varianten: jong, jong-belegen, belegen, extra belegen, oud en gerijpt. In voorgesneden plakken, precies zo groot als een degelijke boterham. Met minder en extra vet, van bekende merken tot plaatselijke boeren.

Bij een kaasboer op de markt kun je helemaal je lol op. Heeft u al van de boeren joekel gehoord? Een extra grote kaas, waardoor de kaas ook bij een langer rijpingsproces smeuïg en romig blijft. Of graskaas, van de eerste melk nadat koeien de lente-wei weer ingegaan zijn.

Maar ook in Frankrijk (en heel veel andere landen natuurlijk) hebben ze kaas tot kunst verheven. Buitensporige schimmels die voor de liefhebber tongstrelende smaken produceren. In de kleuren van de Franse vlag worden er schimmelkazen gemaakt. Met allerlei soorten alcohol wordt er nog extra diepgang gegeven. Kaas wordt ingelegd in wijnbladeren, kruidenmengsels of een pekelbad.

Terwijl er genoeg kaasjes zijn die je gerust kunt oplepelen, eten we ook bij exotische kaassoorten maar al te graag een stukje brood. Kaas en brood, het is net zo’n perfecte match als Barack en Michelle. Naast dat zijn ze ook op zichzelf fan-tas-tisch.

Meel, water en gist geeft ons het o zo fijne brood. Het water loopt je in de mond bij een krokante korst, of juist zijdezachte buitenkant van een warme pita. De variaties van brood zijn oneindig, zeker als je rijke broden zoals brioche en croissantjes meetelt. Het heeft volkeren doen overleven, en doet dat nog. Elke cultuur kent haar eigen, heilige recept.

Brood dient als bord voor alles wat lekker is. 

Dus kies maar: brood of kaas?

Slaap er gerust nog een nachtje over, het is geen makkelijke keuze.

Mette Dijkstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze nieuwe evenementen en krijg geweldige recepten van onze chef.