Als groot kinder- en babyfan, is er toch één plek waar ik ze liever niet tegenkom: restaurants. In mijn horecacarrière leidde het nog weleens tot onnodige chaos. Het gemiddelde Nederlandse restaurant is er vaak ook niet op ingericht. Laat staan dat de gemiddelde horecamedewerker erop is voorbereid.
4-9-2025
Tijdens een vakantie op het eiland São Miguel (het grootste eiland van de Portugese Azoren) viel mij op hoe anders het kan. Sterker nog: naast kinderen worden ook zwangere vrouwen op handen gedragen. Zij zijn de toekomst, daar moet je goed voor zorgen. Kinderen worden overal met open armen ontvangen. Ze lopen niet in de weg, in figuurlijke zin dan. Aan letterlijk in de weg lopen wordt geen aanstoot gegeven.
Deze zomer bracht ik in Frankrijk door. Ook daar wordt compleet anders omgegaan met de aanwezigheid van kinderen. Ze zijn er ‘gewoon’ bij, en vaak in bewonderenswaardige rust. Tijdens de plat du jour in de middagpauze, maar ook tijdens evenementen later op de avond. In restaurants én in wijnhuizen is altijd een kinderhoek, met boekjes en kleurpotloden.
Maar wat is in Nederland de kinderetiquette? Op totaal onverwachte plekken struikel je over rondkruipende peuters, en op andere plekken – daar waar wel een kinderhoek is – mogen kinderen niet van hun plek. Hoe zorg je er als restaurant voor dat je wel of geen kinderen naar jouw zaak trekt?
Een menukaart en het interieur verraden alvast het een en ander. Laat het ontbreken van een kindermenu een duidelijke hint zijn. Maar ook ingedekte tafels met wijnglazen en servetten, trekt een bepaald publiek. Is een zaak alleen maar ‘s avonds geopend, en worden er veel alcoholische versnaperingen verkocht… Dan zijn er betere plekken om je kroost mee naartoe te nemen.
Toch garandeert dat niet dat kinderen weg blijven, en wordt er soms bij het spontaan meebrengen wel een kinderstoel verwacht. Of een simpele pasta met rode saus; dat is toch makkelijk gemaakt? En ieder restaurant heeft toch wel iets van papier en potloden in huis. Niet? En waarom ontbreekt het in de wijnbar aan een verschoningsplek, er zijn tenslotte inklapbare varianten die nauwelijks plek innemen.
Een laatste ding: geen enkel restaurant kan een glassplintervrije vloer beloven, hoe goed er ook gestofzuigd is. Je kind op de grond laten spelen is dus altijd volledig op eigen risico.
Met gastvrijheid in hart en nieren, is het voor personeel nooit leuk om iets te weigeren of nee te verkopen, dus ook als het aan de middelen ontbreekt, zal er op een mouw aan gepast worden.. Maar doe vooral jezelf een groot plezier, en ga als het even kan die ene avond zonder kind(eren). Bestel zes gangen en geniet van de aandacht voor elkaar.
Mette Dijkstra